WordPress-julkaisujärjestelmän käyttöohjeet

Hallintanäkymä

Pääset sivustosi hallintaan kirjoittamalla selaimesi osoiteriville oman osoitteesi perään /wp-admin
(esim. www.omaosoite.fi/wp-admin) ja antamalla käyttäjätunnuksesi sekä salasanasi.

Hallintanäkymässä on kaksi valikkopalkkia:

Yläpalkki

• näkyy aina kun olet kirjautuneena, tästä pääset kirjautumaan ulos ja vaihtamaan hallintanäkymän ja sivustosi julkisen puolen välillä.
  • julkisella puolella ollessasi voit kätevästi muokata sivua jolla olet.
  • oikeassa yläreunassa näkyy usein myös hyödyllinen Ohje-painike, jota klikkaamalla saa lisää tietoa ruudulla näkyvistä toiminnoista.
  • näyttöasetuksista voi näyttää ja piilottaa ruudulla näkyviä elementtejä, jos jokin on kadoksissa, varmista että se ei ole piilotettuna täältä.

Sivupalkki

• näkyy vain hallintanäkymässä
  • sisältää kaiken tärkeän sivustosi hallitsemiseksi.

Sivupalkin kohteet

Ohjausnäkymä

• Näyttää yleiskatsauksen sivustostasi.

Artikkelit

• Pitää sisällään kaikki kirjoituksesi, kuten blogipostaukset ja uutiset.
  • Artikkeleille voidaan luoda kategorioita, joilla ne voidaan jaotella selkeisiin ryhmiin.

Media

• Täältä löytyvät kaikki sivustollasi käytetyt kuvat ja muut mediatiedostot kuten pdf- ja äänitiedostot.
  • Voit lisätä tiedostoja sivustosi mediakirjastoon klikkaamalla ”Lisää uusi”, kaikki sivulla käytettävät mediatiedostot tulee lisätä mediakirjastoon.

Sivut

• Kaikki sivustosi sivut. Sivut ovat sivuston pääasiallinen sisältö.
  • Sivut ovat yleensä valikossa, kun taas artikkelit listataan yleensä tietylle sivulle (esim. blogi).

Valikot

• Sivustolla näkyvät valikot joiden avulla vierailijat löytävät etsimänsä.
  • Valikkoon voidaan lisätä eri tyyppisiä kohteita kuten: Sivut, Artikkelit, Tuotteet, Kategoriat jne.

Vimpaimet

• Sivuston jokaisella sivulla näkyvät elementit, usein vimpaimissa on esim. alalaidassa tai sivupalkissa olevat yhteystiedot tai somepainikkeet.

Kommentit

• Täältä pääset hallitsemaan blogisi kommentteja.

Profiili

• Täältä pääset käyttäjätilisi tietoihin ja voit vaihtaa mm. salasanasi. Muista aina käyttää vahvaa salasanaa, joka sisältää vähintään 10 merkkiä, erikoismerkkejä, numeroita ja kirjaimia. Heikko salasana altistaa sivustosi hyökkäyksille.

Artikkelit

Artikkelin lisääminen ja julkaisu:

1. Klikkaa ”Artikkelit” -> ”Lisää uusi”
  2. Anna artikkelille otsikko.
  3. Valitse artikkelin kategoria(t) oikeasta reunasta.
  4. Aseta halutessasi myös artikkelikuva oikeasta reunasta.
  5. Kirjoita artikkelille sisältöä.
  6. Kirjoita artikkelille lyhyt metakuvaus alareunassa kohdassa ”Artikkeli SEO Settings” -> ”Custom Artikkeli Description”. Metakuvaus on mm. Googlen hakutuloksissa näkyvä teksti jonka tehtävä on kannustaa lukemaan.
  7. Tarkista lopputulos ennen julkaisua klikkaamalla ”Esikatsele”
  8. Lopuksi klikkaa ”Julkaise” tai ”Tallenna luonnos” jos haluat viimeistellä artikkelin myöhemmin.

Artikkelin sisällön muokkaaminen:

1. Varmista, että lisäasetukset ovat näkyvissä (kuva alla).
  2. HUOM: Valitse Graafinen editori, jos kirjoitat sisältöä suoraan artikkeliisi, jos kopioit tekstiä esim. tekstinkäsittelyohjelmasta, sähköpostista tai toiselta sivustolta valitse teksti-editori ja liitä sisältö, tämän jälkeen voit muotoilla sen haluamallasi tavalla graafisessa editorissa. Vaihtoehtoisesti voit käyttää ”Liitä muotoilemattomana”-painiketta.
  3. Graafisessa editorissa voit muotoilla tekstiä tekstinkäsittelyohjelmien tapaan.
  4. Voit lisätä tekstin sekaan kuvia tai kuvagallerian valitsemalla ”Lisää media”.
  5. Jos haluat luoda artikkelille tavallisesta poikkeavan asettelun valitse ”Käytä Divi-rakentajaa”.

Sivut

Sivun lisääminen ja julkaisu:

1. Klikkaa ”Sivut” -> ”Lisää uusi”
  2. Anna sivulle otsikko.
  3. Valitse sivulle yläsivu alatason sivua luodessasi oikeasta reunasta.
  4. Aseta halutessasi myös artikkelikuva oikeasta reunasta.
  5. Luo sivulle sisältöä.
  6. Kirjoita sivulle lyhyt metakuvaus alareunassa kohdassa ”Sivu SEO Settings” -> ”Custom Sivu Description”. Metakuvaus on hakutuloksissa näkyvä teksti jonka tehtävä on kannustaa lukemaan.
  7. Tarkista lopputulos ennen julkaisua klikkaamalla ”Esikatsele”
  8. Lopuksi klikkaa ”Julkaise” tai ”Tallenna luonnos” jos haluat viimeistellä sivun myöhemmin.

Sivun sisällön muokkaaminen:

1. Varmista, että lisäasetukset ovat näkyvissä (kuva alla).
  2. HUOM: Valitse Graafinen editori, jos kirjoitat sisältöä suoraan sivulle, jos kopioit tekstiä esim. tekstinkäsittelyohjelmasta, sähköpostista tai toiselta sivustolta valitse teksti-editori ja liitä sisältö, tämän jälkeen voit muotoilla sen haluamallasi tavalla graafisessa editorissa. Vaihtoehtoisesti voit käyttää ”Liitä muotoilemattomana”-painiketta.
  3. Graafisessa editorissa voit muotoilla tekstiä tekstinkäsittelyohjelmien tapaan.
  4. Voit lisätä tekstin sekaan kuvia tai kuvagallerian valitsemalla ”Lisää media”.
  5. Jos haluat luoda sivulle tavallisesta poikkeavan asettelun valitse ”Käytä Divi-rakentajaa”.

Valikot

Valikon muokkaus:

• Voit lisätä kohteita valikkoon valitsemalla ne vasemmalta ja klikkaamalla ”Lisää valikkoon”
  • Voit oikella järjestellä valikon kohteita vetämällä ja pudottamalla.
  • Jos haluat luoda valikkoon alatasoja, vedä alatasolle haluamasi kohteet pykälän oikealle.
  • Valitse valikon kohteen oikeassa reunassa oleva pudotusnuoli ja pääset muuttamaan mm. valikossa näkyvää otsikkoa tai poistamaan kohteen valikosta.
  • Kun olet lisännyt haluamasi kohteet valikkoon klikkaa ”Tallenna valikko”

Ylläolevassa esimerkkivalikossa on neljä päätason sivua (Etusivu, Blogi, Palvelut ja Yhteystiedot), Palvelut-sivulla on kaksi alasivua: Konsultointipalvelut ja Mainostoimistopalvelut. Mainostoimistopalvelut-sivulla on kaksi alasivua: Logot ja Esitteet.

Vimpaimet

Vimpaimen lisääminen:

1. Valitse haluamasi vimpaimen tyyppi (yleensä teksti) ja vedä se haluamallesi vimpainalueelle.
  2. Klikkaa oikean laidan nuolta ja vimpaimen asetukset aukeavat
  3. Nyt voit kirjoittaa tekstiä tai halutessasi HTML-koodia vimpaimeen.
  4. Lopuksi tallenna vimpain.

Vimpaimen siirtäminen:

• Voit siirtää vimpaimia vimpainalueela toiselle hiirellä vetämällä.
  • Voit siirtää vimpaimen myös vasemmalle ”poissa käytöstä”-alueelle jolloin sen asetukset säilytetään, mutta se ei näy sivustolla.

Vimpaimen poistaminen:

• Voit poistaa vimpaimen tietoineen avaamalla sen asetukset nuolesta ja klikkaamalla ”poista”.
  • Vaihtoehtoisesti voit siirtää vimpaimen vasemmalle ”poissa käytöstä”-alueelle jolloin sen asetukset säilytetään, mutta se ei näy sivustolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kysy lisää tai pyydä tarjous!